Újdonságok   -   Fórum   -   Honlaptérkép   -   Keresés 
 
Természetgyógyászat
Jó étvágyat!
Mozduljunk!
Csodás helyek
Ezotéria
Holdnaptár
Férfi-Nő
Programajánló
 
          
Természetgyógyászat
Madarak és Fák napja


A XIX. század nagy folyószabályozásai és mocsárlecsapolásai következtében a madarak életfeltételei romlani kezdtek, erdők-mezők pusztultak. 1902. március 19. volt az a nap, amikor az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak érdekében egyezményt kötöttek. Chernel István ornitológus már ebben az évben megrendezte az első "madarak és fák napját". Ennek hivatalos bevezetésére aztán Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter adott ki körrendeletet. E rendelet szerint ezen a napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni, és meg kellett emlékezni a hasznos madarakról.

Az állatvédő egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ Hermann Ottó irányításával jelentősen támogatta ezt a nemes mozgalmat. Századunk első felében minden májusban sor is került erre a programra, a második világháború után azonban az ünnepségekre csak hellyel-közzel került sor, és csak 1994-ben vált ismét országos mozgalommá a madarak és fák napjának ünneplése. 1996. óta kormányrendelet alapján ezt a napot minden év május 10-én ünnepli az ország.

Ma a madárvédelem már csak kis részben jelenti a téli madáretetést, inkább a környezet, az élőhely megmentéséé a főszerep. Hiába ültetünk négy-öt gyorsan növő facsemetét is egy kivágott helyett, hiszen az öreg fa évről évre otthont adott akár több madárcsaládnak is. Ma Magyarországon a madarak túlnyomó többsége természetvédelem alatt áll, ám a törvény önmagában kevés védelmükhoz. Minél több emberre van szükség, hogy védelmet tudjon nyújtani a tollas népségnek. Odúval valamennyi kertben megtelepíthető a siserehad. Az iskolák plakátokkal, rendezvényekkel, de leginkább ismeretterjesző kirándulásokkal, odútelepítéssel sokat tehetnek a madarak és fák védelméért.

Kapcsolódó cikkek
Van-e lelkük a fáknak?
Áldva és verve
A Föld napja
Mit tesznek értünk a fák?
Ki a fényre!
Séta az egészség jegyébenÚj megjegyzés
2014. április 20., vasárnap, Tivadar napja
 
Gyermekeink
Tükröm-tükröm
Kedvenceink
Gondolkodó
Kérdezzük meg!
Kislexikon
Archívum
Szantál Klub
 Újdonságok - Fórum - Honlaptérkép - Keresés  - Impresszum - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció 
Természetgyógyászat - Jó étvágyat! - Mozduljunk! - Csodás helyek - Ezotéria - Holdnaptár - Férfi-Nő - Programajánló 
Gyermekeink - Tükröm-tükröm - Kedvenceink - Gondolkodó - Kérdezzük meg! - Kislexikon - Archívum - Szantál Klub 
websas.hu Shift Fóruma
Fõoldal