Újdonságok   -   Fórum   -   Honlaptérkép   -   Keresés 
 
Természetgyógyászat
Jó étvágyat!
Mozduljunk!
Csodás helyek
Ezotéria
Holdnaptár
Férfi-Nő
Programajánló
 
          
Természetgyógyászat
Hagyományos Kínai Orvoslás 17. rész

A Hagyományos Kínai Orvoslásról szóló cikksorozatunk immár tizenhetedik részét olvassa, mely kéthetente nyújt újabb és újabb ismereteket, és mutatja be az olvasóknak mindenki számára érthető módon a HKO filozófiáját, vizsgálati és kezelési módszereit.
A felmerülő kérdéseket a
hartmann@teafa.hu címre várom. Egyéb információt a szerzőről a www.teafa.hu lapon talál.
Üdvözlettel:
Hartmann FerencKedves Olvasó!
Ismeretterjesztő sorozatunkban elérkeztünk a kezelési módszerekhez. Ezeket két fő részre osztottuk. Most a fizikai testen történő kezeléseket mutatjuk be.


A HKO kezelési módszerei
1. rész


Akupunktúra
Magyarországon a legismertebb keleti kezelési módszer az akupunktúra. Kevesen tudják, de ez csak a 30%-át adja a terápiás lehetőségeknek. Az akupunktúra vékony tűvel történik. A tűket az orvos egy gyors mozdulattal helyezi a kiválasztott terápiás pontba.

A tűk különböző méretűek. Ma a legtöbb rendelő előre csomagolt sterilizált eldobható tűt alkalmaz. Ezek a tűk legtöbbször rézből, vagy acélból készülnek. Az orvos ezeket a tűket nem csak a bőrbe helyezi, hanem a terápia igényei szerint határozott mozdulattal megforgatja. Ez a forgatás sebessége, és irány szerint vagy feltölti, vagy levezeti az energiát az adott pontban. Az akupunktúra nem fájdalmas módszer. Legtöbbször a beteg csak melegedésről, vagy az ún. qi érzésről számol be (meleget vagy bizsergést érez az energiacsatorna mentén).

A Tui-Na terápia
Keleti masszázsrendszerek közül az egyik legrégebbik fajta a kínai masszázs. A masszírozás egyidős a kínai orvostudománnyal. A kínai masszázst elsősorban Tui-Na terápia néven ismerik a világban. Az elnevezés a terápián belül alkalmazott fogásokból alakult ki. Tui = tolás,  Na = gyúrás odafogás. Akárcsak az akupunktúránál, itt is a szervezetben áramló qi befolyásolása a fő cél. A kínai masszázs felfogható kimozgatásokkal egybekötött akupresszúrának is. Hogy melyik alakult ki a másikból azt ma már nem lehet nyomon követni. A speciális masszázzsal a csatornákban feloldhatóak az energia blokkok, a qi áramlása egyenletessé tehető. A masszázs több részből állhat. A kínai fejmasszázs célterülete a fej, és a nyak. A masszázs végzésekor a kezelő figyelembe veszi az elérni kívánt célt is. Ehhez állítja be a kezelés erejét. A gerincmasszázs legtöbbször fekve történik. A masszázs közben kezelik az akupuntúrális pontokat is. A Tui-Na terápia nemcsak masszírozásból áll, hanem az ízületek kimozgatásából is. Ezt nagy figyelemmel végzik és az a célja, hogy az energia áramlásában semmilyen gát vagy feszülés ne legyen. Ennek a kezelésnek bármelyik változatát választjuk, kellemes, és egyben gyógyító élményben lesz részünk.

A köpölyözés
A kezelés tömör lényege, hogy vákuumot hoznak létre hővel, vagy pumpával, bambusz-, vagy üvegharangban, és ezt a test különböző pontjaira helyezik.  Ez egy érdekes és igen hasznos eljárás, viszonylag gyakran találkozhatunk vele. Az üveg-, vagy bambuszharangok különböző méretűek, és a felhasználásukról a kezelendő felület mérete, és az elérendő cél alapján döntenek. Ma már leggyakrabban a pumpás változattal találkozhatunk, előnye, hogy gyorsan, és könnyen kezelhető. A régebbi változatnál a bőrfelszín felett tartott üvegharangba egy pillanatra égő vattát helyeztek, amelyet utána gyors mozdulattal a bőrfelszínre fordítottak.

Viszonylag sok esetben indokolt a terápia alkalmazása, például

• megfázások esetén,
• izomfájdalmak esetén (a fájdalmas terület felett),
• fejfájás esetén (a kijelölt pontok felett) stb.

A köpölyözésnek különböző változatai ismertek. Legtöbbször semmilyen hordozóanyagot nem használnak, hanem szárazon helyezik izmok, és energetikai kezelésre alkalmas pontok fölé. A hagyományos keleti kezelési formánál előfordul, hogy mielőtt felhelyezné a köpölyt, egy akupunktúrás tűt szúr a bőrbe, és a tű fölé helyei a köpölyt.

Bizonyos terápiás pontokat véreztettek (pici szúrt sebet ejtettek), és így köpölyöztek. Ezekkel a hagyományos formákkal ambuláns körülmények között nem találkozhatunk.

A vákuumos kezelések előnyeit ma már kihasználják más területen is. A vákuumos fogyasztás, a narancsbőr kezelése mind olyan eljárás, amelynek az őse keletről származik.

A keleti orvoslás a köpölyözést az ún.  „hideg” és „hiány”  betegségmodellek kezelésére használja. Amint látjuk főként orvosi technika. Alkalmazása tilos fertőzések, szívgondok, magas vérnyomás, terhesség és még számos problémák esetén. Ezért önállóan ne próbálkozzunk kezeléssel.

Moxaterápia
A kínai gyógyítási módszerek sorába tartozik. A test különböző pontjainak a melegítése egyenlő idős az akupunktúrával. Döntően orvosi kezelés, amelyet ma is gyakran használnak gyógykezelésre. Több fajtája ismert. Ezekből mutatunk be egy párat. 

1. Üröm moxa kezelés: Több formában használják. Az egyik kezelési forma, amikor különböző, általában fekete ürömből készült kúpokat égetnek el a testfelszínen. Ezeket a kúpokat gyakran növényi, vagy gyógyszeres alátétre helyezik. A kúpok változó méretűek az elérni kívánt hatás szerint. Az alátéteket, amire helyezik őket,  szintén több szempont szerint választják ki.

Lehetnek kínai gyógyszerek. Lehetnek zöldségek, mint pl. a fokhagymaszelet, vagy vékony répakarika. De ismert a köldök sóval való feltöltése is. Ekkor a sóra helyezik a kúpokat, és ott égetik el. A kúpokat ma már sokszor előre csomagolva lehet kapni a szakboltokban. Az üröm moxa kezelés másik fajtája, hogy moxa „rudakat” használunk. Ezek leginkább kubai szivar nagyságúak, de ismertek a kevesebb hőt adó moxa cigik. A kezelés lényege, hogy a moxa rudakat meggyújtva a testfelszín felett megfelelő területen mozgatják, ill. egy, vagy több akupunktúrális pont felett kezelnek vele. Ezek a rudak, izzás közben jelentős hőt fejlesztenek, amely mélyre képes hatolni a szöveteink közé. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé a gyógyító felhasználást is. Az üröm moxa kezeléseknek komoly szakirodalma van, külön tankönyvek foglalkoznak vele.

2. Égi moxa kezelés: A moxa kezelés speciális fajtája. A lényege, hogy valódi égés nem történik. A felhasznált anyagok, növények, ásványok bőrre kenése vált ki ingert, húz hólyagot. A kicsi hólyagot a nyugati sebkezelés szabályai szerint látják el, azután leragasztják.

3. Elektromos moxa: „Újkori” találmány.  Elektromos készülékkel érünk el hőhatást. 

A moxa terápia alkalmazási területe hasonló a köpölyözéshez. Súlyosabb esetekben is hatást lehet elérni vele, ott ahol a belsőt melegíteni kell. Ilyenek a hasmenés, asztma, menstruációs gondok vesegyengeség, izületi gátak, izommerevség, stb.

Használata tilos fertőzőző betegségek esetén, láz, terhesség, vagy daganatos betegségek esetén, a fő szervek és artériák felett! Tilos ha a beteg éhes, vagy nagyon kimerült, és kb. 40 akupunktúrális pont felett stb.

A Moxaterápia nem veszélytelen módszer. Az oktatását számos esetben a tiltások, pontos ismertetésével kezdik. Károsnak tartom, hogy több olyan ismeretterjesztő könyvecske is megjelent, amely tanácsokat ad az égetéses gyógymód otthoni használatához. Ezen kiadványokat szakemberek nem lektorálták (tisztelet a kivételnek). Nagyrészük nem is tartalmazza az óvó rendszabályokat, tiltásokat, nem beszélve arról, hogy gyógyterápiát csak a pontos diagnózis ismerete után lehetne elkezdeni.Új megjegyzés
2014. április 20., vasárnap, Tivadar napja
 
Gyermekeink
Tükröm-tükröm
Kedvenceink
Gondolkodó
Kérdezzük meg!
Kislexikon
Archívum
Szantál Klub
 Újdonságok - Fórum - Honlaptérkép - Keresés  - Impresszum - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció 
Természetgyógyászat - Jó étvágyat! - Mozduljunk! - Csodás helyek - Ezotéria - Holdnaptár - Férfi-Nő - Programajánló 
Gyermekeink - Tükröm-tükröm - Kedvenceink - Gondolkodó - Kérdezzük meg! - Kislexikon - Archívum - Szantál Klub 
websas.hu Shift Fóruma
Fõoldal